čtvrtek 20. února 2014

Od nás do Řeporyj a zpět Dalejským údolím

Pěkná prochajda je z druhého konce sídliště směrem do Řeporyj. Většinou chodíme spodem, ale tentokrát jsme to vzali lesíkem po vršku. A byla docela sranda....jednu chvíli jsem viděla pod námi cestu a tak jsem chtěla sejít dolů, že nepůjdeme až do Řeporyj. Došla jsem asi do půlky kopce a tam najednou plot. Chvilku jsem šla podél něj, ale nešlo to, museli jsme se vrátit. Lezla jsem téměř po čtyřech lupením do kopce a Oskar to považoval za ohromnou legraci, takže se mi ještě motal pod ruce :-)
V Řeporyjích jsem měla dvě možnosti....buď sednout na autobus nebo jít zpátky. Vybrali jsme si druhou možnost a domů šli spodem podél Dalejského potoka. Za ty roky, co tu bydlíme, některé budovy vzaly za své. A to doslova....jsou z nich ruiny, vybydlené našimi spoluobčany, některé vypálené. A to pamatuji, že na začátku, kdy jsme sem začali chodit, se tam dalo normálně bydlet...v oknech kytky, na šňůrách se sušilo prádlo, upravené záhonky....je to všechno pryč.







a už jsme v Řeporyjích....sešli jsme z toho kopce vzadu

PP Placatá skála





Dalejský potok



můžu tam vlézt?......opovaž se, budeš jak prase


tak jsem se opovážil :-)

...do prasete mám daleko :-)











12 komentářů:

  1. Nádherné počasí! Letos jsem v Prokopáku ještě nebyla :-(
    Adélka se ale už také koupala :-) Ruiny působí smutně, je to zbytečné, když něco takhle chátrá...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to určitě, není to hezký pohled, obzvlášť když můžu srovnat jak to vypadalo třeba před těmi dvaceti lety. Ale staví se tam vesele dál, takže se můžeme dočkat, že dolů do údolí pofrčíme autobusem, obejdeme kolem plotu nějakou rezidenci zbohatlíků a pofrčíme zpátky.
      Fuj, to je hrozná představa

      Vymazat
    2. Z "naší" strany je to bohužel úplně stejné... :-(

      Vymazat
  2. To je taková škoda - těch domků.. Co se tam asi dělo?
    Ale zdolali jste tedy pořádný kus cesty a fotky jsou parádní!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. bezdomovci, feťáci a jiná verbež se o to zasloužili. A taky zub času hlodá

      Vymazat
  3. Prach jsme a v prach se obracíme, je to citát z BIBLE, je ale tak pravdivý a naše vzpomínky nám říkají, že něco co jsme měli, již není, jde o to, jestli to, co tam jednou bude, má být lepší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsem přesvědčená, že to tam bude lepší....na potoce byly mlýny a je škoda, že se nedochovaly do dnešní doby. V Prokopáku je spousta nemovitostí, které chátraly tak, až zchátraly úplně. Hodně jim v tom pomohli bezdomovci a feťáci, kteří se do těchto míst stahují. Na druhou stranu se tam ale začalo dost stavět a tak se tam objevují domy, které jsou tam jak pěst na oko. Z chatiček, které splynuly s přírodou,se staví ohromné vilky, které se tam podle mně vůbec nehodí.
      Zrovna nedávno jsem šla Novou Vsí, to je chatová část přímo pod naším sídlištěm....místo "polní cesty" jsou mezi chatami nově položené silnice a nestačila jsem zírat, jak místo několika chat, které jsem znala, jsou na místě mně neznámé domky.

      Vymazat
    2. Ano, auta a pohodlnost nade vše... Já byla dost znechucena a šokovaná vloni na Kodě, tam jsem naivně auta nečekala... Velké chaty, velká auta, dodnes jsem to nespolkla :-(

      Vymazat
    3. Jsi již jediná na Blogspotu, kam chodím, udělat si s tebou trochu radosti v přírodě. Od prosince jsem nepřekročila práh domu. Někdy se kouknu i na televizi a znechuceně vidím, že zase kus pole leží někde pod silnicí, marketem, nebo skladištěm mobilů u Brna, jsem zvědava, kolik za deset let budou stát brambory, kdy lidé zabetonují celý svět? Ale to budu zaplať pán Bůh na Volšanech.......Pohlaď za mě Oskárka a hezký večer Jitko

      Vymazat
    4. potěšila jsi mně Aničko, že ti moje obyčejné fotky dělají radost. Já prochajdy do přírody potřebuju, dělám dvanáctky v prostoru, kde mám pocit, že není ani molekula čerstvého vzduchu. Takže si to takto vynahrazuji. Chodila bych víc, mám v plánu spoustu míst co bych tu v okolí chtěla vidět, ale bohužel nohy mají na to jiný názor než hlava.
      A k televizi....dobrých 5 let jsem se na ní nekoukala a už jsem na to tak zvyklá, že mi k životu vůbec nechybí.....zato bez pc si den neumím představit.

      Vymazat
    5. Jsem poslední měsíce hodně nemocná, tedy sedím a dívám se na svět přes tyhle dvě obrazovky, na zahradě mám pustinu a v hlavě? No bude asi na čase, aby si mě děda HODIL NA ZÁDA A "VYVEZL„ ?

      Vymazat
  4. Parádně zmapovaný výlet:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat