pátek 2. prosince 2016

Vánoční cukroví


Pryč jsou doby, kdy jsem na vánoce dělávala 15 druhů cukroví, některé ze dvou dávek, takže něco mezi 15-20 kily to bylo. Část jsem rozdala, ať už mamce, babičce, tchánovi...
Bylo toho dost i pro nás, dojídalo se ještě někdy v lednu a to já už měla dávno chutě na maso.
Pak jsem nastoupila do práce, kde se dělají dvanáctky a největší fofr je od půlky října do konce roku.
Měla jsem toho dost, takže cukroví jsem přestala dělat.  Mamka nějaké cukroví dostala od snachy, něco přidělala a se mnou se rozdělila.
Když pak už nepekla ani ona, dostávala jsem cukroví od dcery...ale většinou jsem ani nestihla ochutnat, protože manžel byl rychlejší a někdy to snědl hned, jak to přivezl.
Letos asi nebude péct ani dcera...má před porodem a ještě navíc si zlomila nějakou kůstku v nártu...

A tak jsem vytáhla svůj receptový sešit a přemýšlím....péct či nepéct...
Jsem sice doma, ale od konce září marodím...a jestli vydržím stát u plotny vůbec není jasné...

Když jsem tak listovala sešitem, narazila jsem i na takovéto recepty...
 Kokosové Mařeny ...tak to je recept od mé švagrové...většinou jsem dělala víc těst najednou a pak je postupně zpracovávala. Takže i tohle putovalo do lednice a co se dělo pak...no skoro jsem vylítla z kůže...proto ta poznámka.


no a dědečkovy koule...tak to je jeden z receptů z nějakého časopisu. Mám jich takových spoustu, ale vánoční cukroví dělám jen prověřené.
 Tohle byl pokus zkusit další cukroví, které neznám....už na pohled se mi ale vzniklá hmota moc nelíbila...
Udělala jsem pár kuliček...no a výsledek je připsaný k receptu červeně. A to už je co říct...
Se zbytkem jsem udělala rychlý proces....všechno skončilo v záchodu...
...jen toho rumu mi bylo líto..

12 komentářů:

  1. Tak to sis pěkně zalistovala a koukám, nic moc, že? Já dělávala taky tak 10 - 12 druhů, ale od té doby, co už nevydržím stát u linky dlouho, dělám tak dva až čtyři druhy. Dcera peče víc, já jí dám téměř vše to moje a ona od každého trošku to svoje, aby taky měli co zakousnout, když se u nás sejdou na svátky. Já mívám tedy celkem tak krabičku, manžel je diabetik, ten se bojí a je vyřešeno. A když teď peču těch pár druhů, tedy OPILÁ SRDÍČKA, PERNÍČKY A TAKOVÉ ČOKOLÁDOVO-OŘECHOVÉ ROHLÍČKY, musím si to rozdělit. Jeden den těsto, další den upéčt, pak nazdobit nebo slepit. Trvá to déle, ale zase toho nedělám tolik.

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkně jsem se pobavila poznámkami u receptů. Já letos péct taky nebudu, nějak nemám čas. Myslím, že vánoce jsou o něčem jiném než o jídle, takže u nás jsou letošní vánoce jen v duchu pohody a klidu.:-))

    OdpovědětVymazat
  3. Hlavně Ti přeju, ať jsi brzy fit a můžeš zase výletit!
    Já mám zatím hotové perníčky a pracinky. Další teprv přijede - želvy pracují pomalu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pracinky miluju a u nás je ostatní jedí, jen když už nic jiného není.
      Želvy sice pracují pomalu, ale já bych si tam asi měla dát lenochoda :-)

      Vymazat
    2. Želvy myslí, že lenochodi jsou taky sympatická zviřátka :)
      Všechno nejlepší k svátku. Teď přeji hlavně zdraví!

      Vymazat
  4. To jsou vtipné poznámky k receptům :-) Taky se občas nechám zlákat nějakým receptem z časopisu, na obrázku vypadá výsledek nádherně a ve skutečnosti to stojí za houby. :-)
    Cukroví k Vánocům patří, myslím, že by vám doma chybělo a manžel bude jistě rád, když mu trošku upečeš. Udělej třeba jen poloviční dávky, já také dělám "od všeho trochu", abych nemusela stát u trouby hodiny... :-) A na zdobení si vklidu pohodlně sednu a užívám si to. :)

    OdpovědětVymazat
  5. To jsem se zasmála :-D Poznámky dobrý, dědečkovy koule ještě lepší :-D
    Já letos dělám rohlíčky, linecké, perníčky, máslové košíčky, vosí hnízda a prvně pusinky- jedny obyčejné, jedny ořechové.

    OdpovědětVymazat
  6. Jak vidím, také píšeš recepty do kroužkového bloku :-) Mne pečení bavilo a baví pořád, letos kvůli klukovi peču bezlepkové (a bez oříšků) a dopadlo zatím super :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo tenhle kroužkový sešit mám snad ještě ze základní školy, tenkrát kdo ho neměl, jako by nebyl :-)
      Je ale pravda, že už tam recepty dávno nepíšu, jsou tam jen ty osvědčené a vlastně jen na cukroví, různé koláče, buchty a tak.
      Jinak se dá všechno dohledat ne netu....vlastně i proto jsem vyházela nedávno mraky vystřihaných receptů z různých časopisů...stejně nebyl čas se v nich hrabat a pak....vzpomenout si na něco dobrého, co jsem si kdysi před lety vystříhla, to bylo nad mé síly :-)

      Vymazat
  7. Moc mě pobavily ty poznámky u receptů:-)) Před 10-15 lety jsem také dělávala 15 druhů, teď s bídou zvládneme perníky a linecké. A letos poprvé jsem si cukroví objednala, není čas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já letos nepeču vůbec, čas by byl, ale marodila jsem téměř čtvrt roku s bederní páteří a vůbec bych nevydržela u toho stát. Tak místo cukroví se nakoupí spousta ovoce

      Vymazat